losowy artykuł

Kuchnia modna i funkcjonalna

Zbliżający się sezon jesienno-zimowy to czas zmiany trendów nie tylko modowych, ale także tych dotyczących wystroju wnętrz naszych domów. Coraz chłodniejsze noce i poranki sprawiają, że niechętnie opuszczamy swoje lokum. Z chęcią pozostajemy w zaciszu domowego ogniska odpoczywając przy kominku na fotelu czy kanapie popijąc swoją ulubioną kawę lub herbatę. Aby sezon jesienno-zimowy upłynął nam w przyjaznej atmosferze powinniśmy już dziś pomyśleć o remoncie w naszym domu.

Kuchnie na zamówienie

 

Za każdym razem kiedy przygotowujemy się do aranżacji kuchni, koncentrujemy swoją uwagę na atrakcyjności mebli oraz kolorystyce ścian, zapominając o tym, co najważniejsze, czyli o doskonałej funkcjonalności przestrzeni. Właściwe ustawienie mebli pozwala nie tylko na maksymalne wykorzystanie możliwości pomieszczenia, ale także na zdecydowane skrócenie czasu przygotowania posiłków oraz zatroszczenie się o własne zdrowie. Meble znajdujące się na odpowiedniej wysokości eliminują ból kręgosłupa oraz nóg, pozwalają też na dobrą organizację wszystkich znajdujących się w kuchni akcesoriów. Ze względu na to, że w przestrzeni kuchni spędzamy większą część dnia, powinniśmy dokładać wszelkich starań, aby była ona maksymalnie ergonomiczna i przyjazna. Naukowcy zajmujący się na co dzień kwestią ergonomiczności przestrzeni kuchennej, podzielili ją na strefy funkcjonalne, mające ułatwić nam aranżację całości. Wykorzystując więc niezbędną wiedzę i możliwości stworzenia kuchni ściśle według projektu, jak ma to miejsce w przypadku naszej stronu, nie musimy już dzisiaj dostosowywać się ściśle do możliwości pomieszczenia.

Nie powinniśmy zapominać o tym, że oprócz prostej obróbki żywności oraz gotowania posiłków, w naszych kuchniach przechowujemy też jedzenie i gromadzimy niezbędne zapasy, konieczne jest zatem przewidzenie odpowiedniej liczmy mebli i sprzętów dostosowanych bezpośrednio do ich ilości. Kuchnia powinna być więc podzielona na strefę magazynowania, oczyszczania, obróbki i podawania, czyli ? w największym skrócie ? wyposażona w odpowiednią ilość blatów roboczych oraz sprzętów gospodarstwa domowego. Jak najbliżej wejścia do kuchni powinna więc się znaleźć lodówka oraz szafka na półprodukty oraz niewielki blat roboczy, który pozwoliłby nam na rozpakowywanie, segregowanie i krojenie niezbędnych elementów.

Najlepiej by było, gdyby blat znajdował się pomiędzy lodówką i zlewozmywakiem, w którym myje się, obiera i czyści mięso, warzywa i owoce. W strefie oczyszczania powinna znaleźć się też zmywarka, sitka, miejsce na noże oraz miksery czy roboty kuchenne. W kolejnej strefie powinien znaleźć się piekarnik oraz szafki na garnki, natomiast na samym końcu kolejny blat roboczy oraz miejsce, w którym w spokoju moglibyśmy spożywać swoje posiłki.

losowy artykuł

Urządzenia nowej generacji

Ze względu na to, że przestrzeń przemysłu wymaga nieustannego wzmacniania swojego zaplecza technologicznego urządzeniami nowej generacji, producenci maszyn i narzędzi starają się stawać na wysokości zadania i dopasowywać swoje produkty do wymagań i oczekiwań współczesnego świata techniki i przemysłu.

zawartość strony