losowy artykuł

Torebki z targowiska czy butiku?

Zazwyczaj kupuję ubrania, buty i dodatki w galeriach handlowych, dlatego ?podróż? na rynek, miejsce sprzedaży ulicznej, była dla mnie ciekawym doświadczeniem. Wcześniej wybierając się na targowisko spoglądałam jedynie na warzywa i owoce. Teraz postanowiłam przyjrzeć się odzieży, jaka wisi pomiędzy rynkowymi blaszanymi barakami, jaka jest porozkładana na tamtejszych plastikowych stołach, jaka sprzedaje się w foliowe siatki. Moją uwagę w pierwszym momencie przykuł olbrzymi napis na kartonie, który stał przed jednym z boksów w alejce odzieżowej rynku: ?modne torby damskie?. Pomyślałam, że muszę się skusić i obejrzeć asortyment, jaki oferują dwie panie zarządzające tym stoiskiem.

Duże restauracje

Trudno sobie wyobrazić, aby w dużych restauracjach obsługujących dziennie po kilkuset klientów pracowała osoba, która zajmowałaby się ręcznym myciem naczyń. Wyposażenie dla gastronomii regularnie stosowane w wielkich lokalach projektowane jest współcześnie w taki sposób, aby maksymalnie odciążyć pracujący personel i zautomatyzować pracę na tyle, aby możliwe było wydajniejsze i efektywniejsze przygotowywanie potraw znajdujących się w menu, dlatego też niezwykle ważne w branży restauratorskiej są zmywarki, które zapewniają naczyniom odpowiednią czystość.

Główne powody wpływające nie tylko na wybór odpowiedniej zmywarki, ale i każdego elementu składającego się na wyposażenie gastronomii, to przede wszystkim oszczędność czasu, miejsca oraz oczywiście pieniędzy. Ze względu na to, że lokale gastronomiczne mają określoną powierzchnię użytkową, urządzenia muszą być przede wszystkim funkcjonalne i ustawne tak, aby można je było zestawiać z dowolnymi sprzętami czy meblami bez zbędnego zajmowania bezcennej przestrzeni. Ze względu na to, że w każdym lokalu gastronomicznym serwującym dania na szeroką skalę, najważniejsza jest higiena, zmywarki są niezbędne, aby zminimalizowane mogło być rozwijanie się groźnych bakterii. Tego typu urządzenia, ze względu na wysoką temperaturę wody przeznaczonej do mycia, niszczą niebezpieczne drobnoustroje, których nie udałoby się zlikwidować podczas ręcznego mycia. Zmywarki, podobnie zresztą jak pozostałe wyposażenie dla gastronomii stworzone jest z myślą o tym, aby zużywać mniej wody oraz energii elektrycznej, które maksymalnie zmniejszyłoby koszty eksploatacji sprzętu. 

Zmywarki gastronomiczne dbają także o to, aby w restauracjach ograniczano straty wynikające z potłuczenia zastawy stołowej, które jest niezwykle częste podczas ręcznego mycia. Tego typu maszyny są więc niezbędne zwłaszcza tam, gdzie zastawa stołowa jest niezwykle cenna czy delikatna – jak chociażby serwisy porcelanowe. To, co wyróżnia tego typu sprzęty od zmywarek wykorzystywanych na co dzień w domach, to przede wszystkim ich gabaryty i zwiększona ilość funkcji, które byłyby nieprzydatne w codziennym życiu.

losowy artykuł

Materiały wykończeniowe – tapeta z włókna szklanego a fototapeta

 

W ostatnim czasie do łask w kontekście aranżacji wnętrz ponownie powróciły tapety na ścianę. Te ostatnie różnią się jednak pod względem jakości czy wyboru od swoich starszych kuzynek, których pięć minut skończyło się jeszcze w latach dziewięćdziesiątych poprzedniego stulecia. Farby – królujące na przestrzeni ostatniej dekady – skutecznie w podobnym klimacie co wcześniej tapety odchodzą do historii. Na pierwszy plan wysuwają się nowoczesne tapety z włókna szklanego oraz tak zwane fototapety. Każdy wymieniony materiał charakteryzuje się własną specyfiką oraz szeregiem ważnych dla współczesnego konsumenta zalet. Przed planowaniem prac remontowych warto zatem sprawdzić, które materiały naścienne opłaca się wybrać oraz gdzie najczęściej znajdują one swoje zastosowanie.

zawartość strony