losowy artykuł

Organizmy modyfikowane genetycznie

Badania związane z modyfikowaniem genetycznym roślin oraz zwierząt doczekały się wielu spekulacji oraz opinii. Jak w każdej ważnej sprawie, także i w tym przypadku społeczeństwa mogą liczyć na negatywne sądy ze strony przeciwników, a także pozytywne opinie ze strony propagatorów tego rodzaju działań. W przypadku organizmów modyfikowanych genetycznie możemy mówić o badaniach przeprowadzanych zarówno na roślinach, jak i na zwierzętach. Wbrew pozorom efekty osiąganych badań wcale nie powinny być dla przeciętnego człowieka obojętne. Chociażby dlatego, że każdego dnia obracamy się wokół produktów modyfikowanych właśnie przy pomocy genetyki. Warto zatem wiedzieć, na czym dokładnie opierają się badania prowadzone w laboratoriach oraz jakie efekty towarzyszą obserwacjom i prowadzonym eksperymentom na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat.

Duże restauracje

Trudno sobie wyobrazić, aby w dużych restauracjach obsługujących dziennie po kilkuset klientów pracowała osoba, która zajmowałaby się ręcznym myciem naczyń. Wyposażenie dla gastronomii regularnie stosowane w wielkich lokalach projektowane jest współcześnie w taki sposób, aby maksymalnie odciążyć pracujący personel i zautomatyzować pracę na tyle, aby możliwe było wydajniejsze i efektywniejsze przygotowywanie potraw znajdujących się w menu, dlatego też niezwykle ważne w branży restauratorskiej są zmywarki, które zapewniają naczyniom odpowiednią czystość.

Główne powody wpływające nie tylko na wybór odpowiedniej zmywarki, ale i każdego elementu składającego się na wyposażenie gastronomii, to przede wszystkim oszczędność czasu, miejsca oraz oczywiście pieniędzy. Ze względu na to, że lokale gastronomiczne mają określoną powierzchnię użytkową, urządzenia muszą być przede wszystkim funkcjonalne i ustawne tak, aby można je było zestawiać z dowolnymi sprzętami czy meblami bez zbędnego zajmowania bezcennej przestrzeni. Ze względu na to, że w każdym lokalu gastronomicznym serwującym dania na szeroką skalę, najważniejsza jest higiena, zmywarki są niezbędne, aby zminimalizowane mogło być rozwijanie się groźnych bakterii. Tego typu urządzenia, ze względu na wysoką temperaturę wody przeznaczonej do mycia, niszczą niebezpieczne drobnoustroje, których nie udałoby się zlikwidować podczas ręcznego mycia. Zmywarki, podobnie zresztą jak pozostałe wyposażenie dla gastronomii stworzone jest z myślą o tym, aby zużywać mniej wody oraz energii elektrycznej, które maksymalnie zmniejszyłoby koszty eksploatacji sprzętu. 

Zmywarki gastronomiczne dbają także o to, aby w restauracjach ograniczano straty wynikające z potłuczenia zastawy stołowej, które jest niezwykle częste podczas ręcznego mycia. Tego typu maszyny są więc niezbędne zwłaszcza tam, gdzie zastawa stołowa jest niezwykle cenna czy delikatna – jak chociażby serwisy porcelanowe. To, co wyróżnia tego typu sprzęty od zmywarek wykorzystywanych na co dzień w domach, to przede wszystkim ich gabaryty i zwiększona ilość funkcji, które byłyby nieprzydatne w codziennym życiu.

losowy artykuł

Chwytaki - precyzja i wygoda manipulowania ładunkami

Chcąc sprawnie i w komfortowych warunkach wykonywać swoje obowiązki w rozmaitych gałęziach przemysłu ciężkiego, warto wyposażyć swoje stanowisko pracy w odpowiednie narzędzia. Odpowiednie, czyli takie, które nie tylko będą adekwatne do charakteru pracy, ale również zasady ich działania będą opierać się na innowacyjnych technologiach. Coraz więcej producentów różnego rodzaju narzędzi pneumatycznych, elektronarzędzi oraz narzędzi ręcznych oferuje produkty, które powstają dzięki nowoczesnym rozwiązaniom produkcyjnym. Ma to bezpośrednie przełożenie na bezpieczeństwo, wydajność, a tym samym również efektywność pracy.

zawartość strony