losowy artykuł

Duże restauracje

Trudno sobie wyobrazić, aby w dużych restauracjach obsługujących dziennie po kilkuset klientów pracowała osoba, która zajmowałaby się ręcznym myciem naczyń. Wyposażenie dla gastronomii regularnie stosowane w wielkich lokalach projektowane jest współcześnie w taki sposób, aby maksymalnie odciążyć pracujący personel i zautomatyzować pracę na tyle, aby możliwe było wydajniejsze i efektywniejsze przygotowywanie potraw znajdujących się w menu, dlatego też niezwykle ważne w branży restauratorskiej są zmywarki, które zapewniają naczyniom odpowiednią czystość.

Organizmy modyfikowane genetycznie

Badania związane z modyfikowaniem genetycznym roślin oraz zwierząt doczekały się wielu spekulacji oraz opinii. Jak w każdej ważnej sprawie, także i w tym przypadku społeczeństwa mogą liczyć na negatywne sądy ze strony przeciwników, a także pozytywne opinie ze strony propagatorów tego rodzaju działań. W przypadku organizmów modyfikowanych genetycznie możemy mówić o badaniach przeprowadzanych zarówno na roślinach, jak i na zwierzętach. Wbrew pozorom efekty osiąganych badań wcale nie powinny być dla przeciętnego człowieka obojętne. Chociażby dlatego, że każdego dnia obracamy się wokół produktów modyfikowanych właśnie przy pomocy genetyki. Warto zatem wiedzieć, na czym dokładnie opierają się badania prowadzone w laboratoriach oraz jakie efekty towarzyszą obserwacjom i prowadzonym eksperymentom na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat.

 Zwierzęta modyfikowane genetycznie – powody

Dlaczego naukowcy wiele lat temu podjęli próbę eksperymentowania na organizmach żywych? Ważnych powodów jest kilka. Prowadzone badania mają na celu przede wszystkim zwiększenie odporności zwierząt na różnego rodzaju choroby czy też żerujące na organizmach żywych pasożyty. Mutacje genetyczne przyczyniają się zatem do budowania trwalszego układu odpornościowego. Co więcej, prowadzone badania skupiają się również wokół rozmnażania zwierząt. Dzięki wprowadzanym zmianom zwierzęta mogą rozwijać się szybciej, a w efekcie również o wiele szybciej rozmnażać. Zmiana genomu wpływa na produkowane przez zwierzęta produkty. Elementy takie jak mleko czy wełna często charakteryzują się większą jakością w przypadku zwierząt modyfikowanych genetycznie. Być może w przyszłości zwierzęta modyfikowane genetycznie będą mogły ratować ludzkie życie. Obecnie trwają badania skupiające się głównie wokół świń. Te ostatnie pod względem anatomicznym są do człowieka bardzo podobne. Jeśli naukowcom uda się usunąć antygen odrzucany na chwilę obecną przez ludzki organizm, w przyszłości wspomniane zwierzęta będą mogły być dawcami serca, wątroby czy też nerek.

Rośliny modyfikowane genetycznie – powody

Analogicznie w przypadku roślin celem badań (podobnie jak w przypadku zwierząt) będzie między innymi zwiększenie ich odporności. Warto zaznaczyć, że organizmy modyfikowane genetycznie są narażone na atak agrofagów w o wiele mniejszym stopniu, niż zwykłe rośliny uprawne. Dzięki modyfikacji określonych genów wzrost plonów jest szybszy. Rośliny uprawne modyfikowane genetycznie wydają więcej owoców. Nic zatem dziwnego w tym, że coraz więcej rolników decyduje się na takie rozwiązania.

Organizmy modyfikowanie genetycznie – sposoby otrzymywania

Genetyczne modyfikowanie roślin oraz zwierząt może być przeprowadzane za pomocą różnych sposobów. Warto wspomnieć tutaj przede wszystkim o inżynierii genetycznej, której głównym zadaniem jest zmiana genomu w obiekcie badawczym. Geny można duplikować, usuwać lub dodawać. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chce się osiągnąć oraz za co odpowiedzialny jest dany fragment DNA. Warto również pamiętać, że badania i zmiany genetyczne są możliwe również na poziomie zarodka. Dużym problemem w przypadku zwierząt jest „dziedziczenie” otrzymanych sztucznie cech przez kolejne pokolenia. Obecnie bardzo dużo miejsca poświęca się w środowisku badawczym właśnie temu zagadnieniu.

Wydaje się zatem, że modyfikowanie genetyczne organizmów zmierza w jak najbardziej dobrym kierunku. Obserwacja zwierząt czy też zmienianie ich genomu pozwala poszerzyć wiedzę związaną z leczeniem chorób czy likwidowaniem wad genetycznych jeszcze przed urodzeniem. Warto wspomnieć również o genetycznie modyfikowanej żywności. Produkty roślinne oraz zwierzęce pochodzące od elementów modyfikowanych mają być przede wszystkim zdrowsze i cenniejsze dla ludzi oraz zwierząt. Szybszy wzrost, dublowanie genów odpowiedzialnych za produkowanie potrzebnych witamin czy zwiększanie potencjału zwierząt hodowlanych to realne efekty, które pojawiały się w przestrzeni publicznej na przestrzeni ostatnich lat. Odpowiednia postawa ze strony naukowców, ich doświadczenie oraz potrzeba rozwoju z pewnością pozytywnie wpłyną w najbliższym czasie na dalsze badania oraz przeprowadzane doświadczenia. Głosy sprzeciwu (związane na przykład z modyfikowaniem organizmów żywych) są jak najbardziej potrzebne. Odpowiednio uzasadnione i zgłoszone problemy powinny być bowiem efektywnie eliminowane. Wszystko sprowadza się bowiem do tego, by rozwój rzeczywiście przynosił ze sobą zyski i nie skutkował przy tym jakimikolwiek stratami.

losowy artykuł

Kwiaciarnia internetowa i zasady savoir-vivre

Kwiaty to zawsze miły upominek. Wiemy o nim wszyscy. Bukiety kwiatów panowie wręczają ukochanym, mamom, przyjaciółkom, a także nauczycielkom i szefowym, aby za coś podziękować lub wyrazić swoje uczucia. Czy kupując dany gatunek lub kolor zwracamy także uwagę na to, co może on oznaczać? Lub wiemy na pewno jak go wręczać? Na co warto zwrócić szczególną uwagę?

zawartość strony